Dichtwedstrijd: Parade der Poëten

Gedichtenwedstrijd over historisch erfgoed

In het voorjaar van 2017 vindt in de provincie Utrecht de dichtwedstrijd PARADE DER POËTEN plaats in 3 gemeenten: Leusden, Veenendaal en Stichtse Vecht. Het thema: erfgoed in de (wijde) streek. Dat kan het historisch landschap zijn, bijzondere locaties zoals landhuizen, boerderijen of forten, maar ook herkenbare plekken met een persoonlijke betekenis.

In elk gemeente worden uit de ingezonden gedichten de tien beste genomineerd; zij worden genodigd hun gedicht voor te dragen op een uitslagenavond waar ook bekende dichters zullen optreden. Elke streekwinnaar wint € 100 en aan het eind van de serie zal een boekje worden gepresenteerd van de beste gedichten.

Editie Vechtstreek: poëzieavond met prijsuitreiking op 29 april a.s.!
Voor de editie Stichtse Vecht zijn 51 gedichten ingestuurd. De jury, bestaande uit Onno Kosters, Gera Helling, Fred Penninga en Ietje van den Born nomineerde 8 dichters met 10 gedichten. Er is anoniem beoordeeld. Op zaterdag 29 april om 20 uur lezen de genomineerden hun gedichten voor om 20 uur in Fort Maarssenveen, ook bekend als Fordt C. Zeker de moeite waard, alleen al om de mooie locatie. Er is o.a. een leuk pontje waarmee je vanaf de autoparkeerplaats jezelf naar de overkant van de gracht kunt trekken. Tijdens deze avond treden op:

  • Onno Kosters, dichter van 4 bundels, Gildemeester van het Utrechts Stadsdichtersgilde, winnaar van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd in 2012.
  • Fred Penninga, dichter.
  • Presentatie door Anne Broeksma, tevens dichter.
  • Muziek door Leine, twee maal winnaar van de Grote Prijs van Nederland als singer-songwriter.
  • Alexis de Roode is aanwezig als organisator.

Editie Veenendaal: deadline 1 mei aanstaande!
De editie van de wedstrijd in Veenendaal loopt tot 1 mei en beleeft op 28 mei een feestelijke dichtersmiddag met prijsuitreiking. De tien beste gedichten worden genomineerd en de beste wordt bekroond met €100. Opdracht: schrijf een gedicht over het cultureel erfgoed of een bijzonder locatie in de omgeving van Veenendaal. Je mag dat ook persoonlijk interpreteren. Zend je gedicht(en) als Word-bestand naar organisator en dichter Fred Penninga: pennfred@worldonline.nl. Kijk voor meer informatie + wedstrijdreglement ook op www.bibliotheekveenendaal.nl. Op zondagmiddag 28 mei is er een spetterend slot-event in De Cultuurfabriek. Met optredens van de dichters Anne Broeksma en Gerhard te Winkel (stadsdichter van Leusden) en schitterende muziek van Geerten van Gelder aan de vleugel! Voor een leuk artikel over de wedstrijd, zie ook hier.

Editie Leusden: op 2 april gewonnen door Hannie Rouweler!
De editie van de wedstrijd in Leusden is gewonnen door de Leusdense dichter en uitgever Hannie Rouweler, met het gedicht “Verschuivingen voor een raam”. Op zondag 2 april jl. vond de dichtersmiddag plaats met bekendmaking van de uitslag. Hierbij waren optredens te beluisteren van de genomineerde dichters, Sint Maane, Hanneke van Eijken en Alexis de Roode, in de Bibliotheek in Leusden. Hier lees je er meer over.

Over de organisatie
De wedstrijd wordt georganiseerd door Gerhard te Winkel, de stadsdichter van Leusden, in samenwerking met het Utrechts Stadsdichtersgilde, met steun van de Provincie Utrecht. Alexis de Roode en Fred Penninga treden namens het Gilde op als organisatoren in respectievelijk Stichtse Vecht en Veenendaal. In elke plaats wordt zoveel mogelijk samengewerkt met de bibliotheek, lokale media, boekhandel, culturele instellingen en historische genootschappen.