Eenzame uitvaart #2

Utrecht – 6 december 2005

Het is vrijdag 1 december. Alweer een bericht van Soendra. Ik schrik. Dat gaat snel. De heer J.R.A. is overleden (25-2-1962, Torhout, België – 1-12-2005, Utrecht). Er zijn nog ouders. Tien dagen geleden stond hij ineens bij ze voor de deur. Hij werd verzorgd door het Leger des Heils. Zij doen misschien ook wat. Ik kan contact opnemen met de Majoor. Dat doe ik. Ik zal er zijn, op de begrafenis.
Ik blijk niet enige. Ik ben op het dak- en thuislozencircuit gestuit. In Utrecht liefdevol onderdak bij het Leger. We zijn met een dertigtal mensen. De Majoor spreekt. Een verzorger herinnert. Een bekende vertelt. Ik schreef maar zeg niets. Ik leg het wel bij de kist, het is tenslotte voor hem geschreven.
Ik heb geleerd. Ik ben bekaf, uitgeput. Het schrijven tegen deze deadline viel tegen.

25 februari 1962 (Torhout, België) – 1 december 2005 (Utrecht, Nederland)
Voor Joost Robert

Schatkaart

De schatkaart van je leven
eindigt altijd bij een kruis

Toen ik jouw schatkaart vond
zag ik een verouderd huis

Ik zag een zonnig Zuiden
een land van dansen van muziek

Een land waar mensen talen spraken
die jij nooit zou verstaan

En wij dan weg moesten, dit feesten laten
onderweg naar later en dromen misschien

We droomden van het ijle Noorden
waar warmte zoeken … lachten we

Een land waar woorden wonen
bleek, van bruggen, van natte

Een plaats van koude kermis
en tenslotte ook
de schat van jouw kaart

© 2005, Nanne Nauta (verslag en gedicht)