Over het Gilde

Volg ons ook op Facebook:
www.facebook.com/stadsdichtersgilde

Het Utrechts Stadsdichtersgilde werd in 2009 opgericht door de toenmalige eerste stadsdichter van Utrecht, Ingmar Heytze, nu erelid van het Gilde. In januari 2011 heeft de Gemeenteraad besloten om de taak van het „stadsdichten” voortaan in handen te leggen van dit gilde, als eerste en enige gemeente in Nederland.

Het Stadsdichtersgilde draagt zorg voor een divers aanbod van stadsgedichten in opdracht van de Gemeente Utrecht en zet zich op eigen initiatief in voor de zichtbaarheid van dichtkunst in de stad. Ook biedt het gilde aankomende dichters kansen tot ontwikkeling en uitwisseling. Alleen professionele dichters die binnen 10 kilometer van de Dom af wonen komen in aanmerking voor toetreding.

Het gilde wordt geleid door een Gildemeester, die telkens voor twee jaar wordt gekozen. De Gildemeesters tot nu toe waren:
* Ruben van Gogh, 2011 – 2013
* Chrétien Breukers, 2013 – 2014
* Alexis de Roode, 2014 – 2016
* Onno Kosters, 2017 – 2019
* Ruben van Gogh, 2019 – heden

De leden van het Utrechts Stadsdichtersgilde anno 2023 zijn: Ruben van Gogh, Alexis de Roode, Anne Broeksma, Baban Kirkuki, Hanneke van Eijken, Fred Penninga, Els van Stalborch, Jan van der Haar en Karin Lachmising.

Werk van dichters van het Utrechtse Stadsdichtersgilde is te vinden op vele openbare locaties in Utrecht, zoals het stadhuis, de bibliotheek, TivoliVredenburg en in de straatstenen van de Oudegracht (www.delettersvanutrecht.nl).

Contact?
Stuur een mail naar: editor(apenstaartje)stadsdichtersgilde(punt)nl.