Over het Gilde

Volg ons ook op Facebook:
www.facebook.com/stadsdichtersgilde

Het Utrechts Stadsdichtersgilde werd in 2009 opgericht door de toenmalige eerste stadsdichter van Utrecht, Ingmar Heytze, nu erelid van het Gilde. In januari 2011 heeft de Gemeenteraad besloten om de taak van het „Stadsdichten” voortaan in handen te leggen van dit gilde, als eerste en enige gemeente in Nederland.

Het Stadsdichtersgilde draagt zorg voor een divers aanbod van stadsgedichten in opdracht van de Gemeente Utrecht en zet zich op eigen initiatief in voor de zichtbaarheid van dichtkunst in de stad. Ook biedt het gilde aankomende dichters kansen tot ontwikkeling en uitwisseling. Alleen professionele dichters die binnen 10 kilometer van de Dom af wonen komen in aanmerking voor toetreding.

Het gilde wordt geleid door een Gildemeester, die telkens voor twee jaar wordt gekozen. Stadsdichter Ingmar Heytze werd in 2011 opgevolgd door dichter en librettist Ruben van Gogh, die in 2013 werd opgevolgd door dichter en uitgever Chrétien Breukers. Alexis de Roode vervulde de functie van juni 2014 tot en met 2016. Onno Kosters is de nieuwe Gildemeester met ingang van 2017.

De leden van het Utrechts Stadsdichtersgilde anno 2021 zijn: Ruben van Gogh, Alexis de Roode, Anne Broeksma, Baban Kirkuki, Hanneke van Eijken, Fred Penninga, Els van Stalborch, Jan van der Haar, Pauline Pisa, Daniël Vis en Dorien Dijkhuis.

Werk van dichters van het Utrechtse Stadsdichtersgilde is te vinden op vele openbare locaties in Utrecht, zoals het stadhuis of in de straatstenen van de Oudegracht (www.delettersvanutrecht.nl). In het Stadskantoor is in de ontvangsthal een kwatrijn van Alexis de Roode (naast een kwatrijn van Guillaume van der Graft) te lezen, terwijl in het medewerkerstrappenhuis een 21 verdiepingen tellend gedicht prijkt van de huidige Gildemeester Onno Kosters.

Contact?
Stuur een mail naar: editor(apenstaartje)stadsdichtersgilde(punt)nl.