Projecten

Elf gedichten en duizenden ‘poëziekaarten’ voor Utrechts zorgpersoneel

Het Utrechtse Stadsdichtersgilde heeft gedichten geschreven voor het zorgpersoneel in Utrecht. Begin volgende week worden in totaal 4.500 poëziekaarten, met daarop de gedichten, uitgedeeld aan zorgmedewerkers in Utrechtse ziekenhuizen. Het gilde wil hen ‘een hart onder de riem steken nu de werkdruk hoog blijft’.

De elf stadsdichters schreven elk een nieuw gedicht voor de zorgmedewerkers. Ontwerper en illustrator Leine maakte er vervolgens verschillende kaarten van. Die kaarten worden komende week aan het zorgpersoneel uitgedeeld van het UMC Utrecht, het Diakonessenhuis en het St. Antonius Ziekenhuis.

Stadsdichters Ruben van Gogh en Els van Stalborch brengen de kaarten langs bij de ziekenhuizen, waar ze volgens het gilde ‘worden uitgedeeld tot ze op zijn’.

“De IC’s worden nu misschien wel leger, maar de werkdruk blijft vaak onverminderd hoog, zeker met al die inhaalzorg”, zegt Anne Broeksma, een van de stadsdichters.

“We doen dit niet alleen om te bedanken voor de afgelopen twee jaar, maar voor alle mensen die zó hard blijven werken aan het bereikbaar houden van de zorg voor iedereen.”

DUIC  4/2/2022

Schaduwpeloton

Schaduwpeloton-cover-DEF

Schaduwpeloton is vanaf nu verkrijgbaar.

Schaduwpeloton beschrijft de eerste etappe van de Tour de France 2015 in 13 gedichten. Het parcours ligt in Utrecht en aan de hand van het routekaartje kunt u het zelf fietsen en op locatie de gedichten lezen met het boek in de hand, en/of beluisteren met de app.

Het boek koopt u bijvoorbeeld bij Broese, waar zondag 31 mei ook een bundelpresentatie zal zijn. Of bij Bol.com.

Eerder was er een presentatie in Café Willem Slok. Voor de foto’s, zie hier.

Binnenkort is de app en andere info ook hier beschikbaar.

Poëziepoortjes

Afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de nieuwe inrichting van het parkeerterrein aan de St. Laurensdreef op het industrieterrein van Overvecht-Noord. Er zijn nieuwe borders aangelegd, er is groen aangebracht, picknicktafels zijn neergezet en de beide voetgangersingangen zijn voorzien van een drietal poortjes met teksten er op van stadsgildedichter Nanne Nauta. Dit alles in samenwerking met Gedachtenlezen. Zij hebben ter plekke woorden ingezameld voor dit project Gedachtenlezen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gedachten lezen

Gedichten die de buurt verbinden, dat is Gedachten Lezen.

Het initiatief voor het project is ontstaan vanuit de wens om wijken, bewoners en bedrijven(terreinen) in de stad Utrecht op een creatieve manier met elkaar te verbinden door gezamenlijk een gedicht te maken.
Het gedicht zal op een openbare locatie worden onthuld tijdens kleine buurtinitiatieven als straatfeesten.

De gedichten worden gemaakt door leden van het Utrechts Dichtersgilde op basis van woorden die door de wijk zijn bijeengebracht. Het project start in Overvecht.

De website van het project vindt u hier.

De letters van Utrecht

De Letters van Utrecht is een gedicht in de stenen van de straten van Utrecht voor en door de burgers van de stad. Een groeiend gedicht, het is nooit af. De Letters van Utrecht onthult een gedicht met de snelheid van één karakter (letter of leesteken) op een steen per week. Deze letters worden uitgehouwen in straatstenen in het historisch centrum van Utrecht. Iedere zaterdag hakt een steenhouwer uit een volgende bestaande steen ter plekke een letter. Zo groeit het gedicht langzaam, als een klok, onder de voeten van de bewoners van Utrecht. In maanden ontstaan worden, met de jaren zinnen.
Elk jaar gaat het gedicht ruim vijf meter vooruit, het vergt ongeveer drie jaar om een gemiddelde zin te publiceren. Langs de ‘toekomstige’ route liggen jaarmarkeringen die de aankomst van het gedicht, decennia en eeuwen later, aankondigen. De tijd kruipt voort als een slak door de straat, ze leeft, ze groeit, ze stopt nooit. Zolang mensen zich over het project ontfermen zullen dichters het gedicht voortzetten.
Het project heeft een eigen website waar u uitgebreid alles kan nalezen.

DUIC

Het Utrechts Dichtersgilde dicht voor en over de stad (en de provincie). In samenwerking met DUIC zal dit gedurende 20 weken tot 20 nieuwe gedichten leiden over de Utrechtse actualiteit.

U vindt het DUIC hier.

en hier is de ingang tot de (meeste) gedichten.

test